proflavio archief

← terug

VIDEO: je nek uitsteken voor een ander!

Gisteren had ik een intens gesprek met Femke over een beeld uit de krant.

Een gevlucht jongetje zat op een vuilnisbelt en werd verschoond door zijn moeder. Als je zelf kinderen hebt dan kun je hier bijna niet naar kijken. Laat staan kijken naar de – inmiddels wereldberoemde – ziekmakende foto van het verdronken ventje in de branding. Zijn sandaaltjes waren misschien het detail dat het meest confronteerde. Mijn zoontje heeft dergelijke sandaaltjes en dit jongetje had ook recht op een vredig en blij leven. Beelden die meer de meer de vraag doen rijzen: “wat kan ik zelf doen?!”. Ik keek die avond naar L1 televisie (de Limburgse regionale zender). Reden; de Topcompetitie koers – de Eurode Omloop – was daar te zien en ik was uiteraard benieuwd of en hoe het in beeld kwam. Vol trots fotografeerde ik de sponsoren die mooi in beeld kwamen en verheugd twitterde en deelde ik de exposure over het net.
big_Anna_muskathlon4klein 

Maar die euforie was van korte duur.

Er volgde een item waarin een huisvrouw had besloten om gewoon iets te gaan doen. Zelf initiatief te nemen tegen het onrecht waar zo weinig tegen ondernomen wordt. Ze zamelde kleding in maar liep tegen weerstand aan van de gerenommeerde hulporganisaties want die willen geen ‘ongecoördineerde’ hulp. Heel apart maar zo werkt het dus. Geef maar gewoon geld aan ons en wij regelen het dan wel. Iets wat erg onbevredigend is want het gaat gewoonweg niet snel genoeg. Er is blijkbaar geen plek voor mensen die vluchten voor de dood. Femke en ik willen nu kijken naar de mogelijkheid om een vluchteling in huis te nemen. Hoezo geen plek. Er is altijd een bed en een bordje eten kost niks want vaak verdwijnt de helft in de prullenbak. Hoe dat moet en kan…geen idee. Wordt vervolgd dus. Maar het is een begin want je kunt niet alles bij de overheid leggen. Je kunt zelf ook iets doen voor een ander. Je nek uitsteken. En als je het goed aanpakt, krijg je daar ook nog heel veel voor terug. Dat is de bijvangst.

Nathan is zo’n persoon die zijn nek uitsteekt en doorpakt.

Nathan van Dam stuurde mij een mail. Of ik weer wat tam tam wil maken voor de clinic 25 september as. Want hij was net terug uit Rwanda waar in 2016 iets heel moois gaat gebeuren. RaboLiv topper, Anna van der Breggen is ambassadeur van Compassion, de stichting die hier achter zit en steunt het ook ten volle. Ik kan er heel veel meer over schrijven maar kijk gewoon naar de prachtige video en kom 25 september langs en fiets met ons mee. Ik ben er dan bij want ook ik wil mijn nek uitsteken voor dit prachtige initiatief.

Wil je 25 september meefietsen en meer weten? Kijk dan HIER voor meer info.